
Qr -koodi kaiverrettuna puulle
Lähes aina kun lähetän tarjouksen, kirjoitan että lasermerkkausta varten kannattaa lähettää painokelpoinen logotiedosto. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?
Vaikka laserkaiverrus ei olekaan painatus, se toimii samalla tavalla. Logot, piirrokset, valokuvat kaivertuvat aina niin hyvin kuin itse tiedostokin on. Käydäänpä asiaa läpi pala palalta.
Painokelpoinen logo
Painokelpoisella logotiedostolla tarkoitetaan tiedostoa, joka on useimmiten vektorigrafiikalla toteutettu tiedosto. Vektorigrafiikka on grafiikkaa, joka on vapaasti skaalattavissa millaiseen kokoon tahansa ilman, että sen laatu kärsii. Vektoritiedostoon ei siis synny harmaita pikseleitä, kun sitä suurentaa.
Yleensä painokelpoinen logo on se sama tiedosto, jonka olette saaneet mainostoimistostanne, joka on logonne suunnitellut. Meille voi toimittaa värillisen verson mistä tahansa grafiikasta, josta muokkaamme tiedoston sopivaksi laserille.
Painokelpoinen logo on yleensä pdf –muodossa. Myös eps käy.
Kuulen usein, että logon saa napattua nettisivuilta. Tämä onkin ok, jos se on ladattavissa erikseen olevasta tiedostosta. Mikäli logon joutuu nappamaan kotisivun elementistä, on se suurella todennäköisyydellä menettänyt ison osan tarkkuudestaan. Mitä tarkempi tiedosto, sitä isompi se on ja sitä hitaampi se on myös netistä ladata.
Graafinen ohjeistus ja laserkaiverrus
Mikäli käytössänne on tarkat ohjeet logon lisäksi käytettävistä fonteista, sävyistä yms. Kannattaa tämä ohjeistus toimittaa myös meille. Noudatamme graafista ohjeistusta kaikissa kaiverruksissa niin logoista, nimikoinneista tai vaikkapa kylttien kanssa. Eritoten tällainen ohjeistus on tärkeä jo puisten käyntikorttien suunnitteluvaiheessa.
Valokuvakaiverrukset
Valokuvakaiverrusten kanssa toimii parhaiten maalaisjärki. Kaiverrus ei tule värillisenä, vaan valokuvan saamiseksi eläväiseksi käytetään ensin kuvankäsittelyssä harmaan eri sävyjä ja itse kaiverruksessa kaiverrusnopeuden ja –tehon kontrollointia. Kuva siis syntyy puulle kuvassa olevista sävyistä.
Nykyaikaisilla työkaluilla lähes jokaisesta kuvasta saadaan kaiverruskelpoinen ja eniten onkin syytä kiinnittää huomiota kuvauskulmiin, varjoihin ja siihen, ettei kuvauskohteen ja kameran välissä ole mitään, mitä ei haluta kaiverrettavan.
Useimmiten tausta kuvista leikataan irti, jotta itse pääkohde saadaan käsiteltyä helpommin.
Valokuvat voi toimittaa meille sähköisesti. Enää ei tarvitse olla studiokuva tai järjestelmäkameralla otettu kuva, vaan modernilla kännykälläkin otetusta kuvasta saadaan tehtyä kuvia valokuvakaiverruksia. Yleisimmät tiedostomuodot ovat jpg ja png. Suosittelemme resoluutioksi vähintään 300dpi, mutta pienemmästäkin saadaan kaiverrus aikaiseksi.
Nimilistat, valmiit kaiverrusaineistot
Nimilistat voi toimittaa meille pelkässä tekstitiedostossa tai lähes missä tiedostossa tahansa. Muista aina mainita mitä fonttia kaiverruksissa käytetään. Nimet voi toimittaa meille myös valmiina kuvina.
Voimme käyttää myös valmiita kaiverrusaineistoja, esimerkiksi käyntikorteista. Niissä riittää, että lähetät aineiston meille, ja me teemme mahdollisia muutoksia puulle kaiverrusta ajatellen. Helppoa kuin mikä!